Днес Международният съд /МС/ на ООН постанови, че Израел трябва незабавно

...
Днес Международният съд /МС/ на ООН постанови, че Израел трябва незабавно
Коментари Харесай

Международният съд на ООН: Израел трябва да спре офанзивата си в Рафах

Днес Международният съд /МС/ на Организация на обединените нации  постанови, че Израел би трябвало неотложно да спре офанзивата си в Рафах , който се намира в южната част на Ивицата Газа, съобщи „ Politico “. Съдът се базира на „ непосредствения риск “ за палестинските жители, които са под сериозна опасност от нови израелски военни офанзиви в крайбрежния анклав.

Постановлението на съда гласи, че Израел би трябвало „ неотложно да спре военната си атака и всички други дейности в провинция Рафах, които могат да причинят на палестинското население в Газа условия на живот, които биха могли да доведат до цялостно или отчасти физическо заличаване “. Министерски съвет също по този начин разпореди Израел да отвори граничния пункт в град Рафах , който го свърза с Египет , с цел да бъдат осъществени гладко доставките на филантропична помощ. Постановено е, че също по този начин Израел би трябвало да обезпечи достъп до Ивицата Газа на представители на проверяващи органи и организации за надеждно определяне на обстоятелствата , както и да рапортува пред магистратите в период от един месец за напредъка си в използването на тези ограничения. Решенията на съда са правно обвързващи, само че самият Министерски съвет няма пълномощия за директното им използване.

Както е известно, Израел прави ответни офанзиви в Ивицата Газа от октомври предходната година насам, когато бойци на групировката „ Хамас “ направиха насилствена офанзива против Израел, при която починаха към 1200 души ,  стотици други бяха взети за заложници. Според оценките израелските сили са предизвикали гибелта на над 30 000 души по време на войната си против Газа, което провокира възмущението на целия свят. По отношение на заложниците, държани в Газа, арбитър Наваф Салам , ръководител на съда, разяснява:

„ Съдът показва сериозна угриженост за ориста на заложниците и приканва за незабавното им и абсолютно освобождение. “

Защитници на правата на индивида от разнообразни неправителствени организации приветстваха радостно заповедта на Международния съд.

„ Заповедта на Международния съд акцентира сериозността на обстановката, в която се намират палестинците в Ивицата Газа, които от месеци насам са подложени на съществени проблеми, подбудени от спирането на достъпа до съществени услуги и филантропична помощ в изискванията на продължаващите бойни дейности “, съобщи Балкис Джара , заместник-директор по интернационално правораздаване в неправителствената организация „ Human Rights Watch “.

„ Никъде в Газа не е безвредно, а цивилните жители там са застрашени от апетит. Въпреки това, израелското държавно управление продължава да подценява наложителните разпоредби на Световния съд, като попречва доставките на на животоспасяваща помощ и услуги “, посочи още Джара.

Израелските представители показаха гневно неодобрение от решението на съда.

„ Няма мощ в света, която да ни накара да правим обществено самоубийство, тъй като това е тъкмо такова – да спрем войната си против „ Хамас “. “, съобщи представителят на израелското държавно управление Давид Менсер .

По-рано този месец Европейски Съюз също прикани Израел неотложно да приключи военната си интервенция в Рафах. Тогава основният посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел предизвести, че в случай че това не бъде направено, напрежението в връзките на Европейски Съюз с Израел ще се изостри в допълнение.

Украйна реализира триумфи в битката с корупцията

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР